KARBANTARTÁS

A működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében található szűrők feladata, ezen szennyeződések kiszűrése. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta. A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek, ahogy a nem szakszerűen és kellő rendszerességgel tisztított beltér, ventillátor, csepptálca is. A készülék használatakor ezek a helyiség légterébe jutnak, ezzel növelik a léguti betegségek, asztmák, allergia stb... kialakulásának kockázatát!

A klíma rendszeres tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész) gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

Gyakran gondolják, hogy felesleges még karbantartani, hiszen csak párszor kapcsolják be a légkondicionálót egy szezonban, nem használják folyamatosan. Sajnos ez gombásodás, szennyeződés szempontjából nem sokat számít. Gondoljuk csak végig, mennyi por rakódna a bútorokra egy év alatt a lakásban. A légkondicionáló ezt a poros levegőt keringeti, szűri, naponta akár 30 szor is átkeverve a hűtőbordákon a szoba teljes légmennyiségét.

A karbantartás mindig megelőzés legyen!

Mindegyik típusú klíma berendezés esetében a gyári garancia feltétele az időszakos, évente legalább egyszeri karbantartás elvégzése!